How to Connect to the Serial Console RS-232 on Linux Terminal

Most embedded Linux/BSD Systems such as router, switch, servers, and NAS device comes with console port interface (RS-232). RS-232 is used for communicating to headless server, where no monitor or keyboard installed during boot when operating system is not running yet and therefore no network connection is possible. You need to use serial cable between your computer and embedded system server or router. On this post, i will share to you how to make it connect with terminal linux command. There are many commands that can use it.

If you want to connect your computer with serial port devices, first you must find out information about your serial port.

Type the following dmesg command :

$ dmesg | egrep --color 'serial|ttyS'

Sample outputs:

[ 1.245258] serial8450: tty0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A
[ 1.265727] serial8450: tty1 at I/O 0x2f8 (irq = 3) is a 16550A
[ 1.286713] 00:07: tty0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A
[ 1.307321] 00:08: tty1 at I/O 0x2f8 (irq = 3) is a 16550A

Continue reading

Instalasi & Konfigurasi Hyper-V pada Windows Server 2008

Hai rek, berjumpa kembali haha. Kali ini ane bakalan posting mengenai instalasi Hyper-V pada Windows Server 2008 nih. Sedikit penjelasan mengenai apa sih itu hyper-V itu yaa, jadi hyper-V itu Server Virtualizationnya Windows jenisnya yaitu native-hypervisor.

Berhubung Windows produk yang berbayar akhirnya saya untuk buat tutorial ini pake versi trial hahaha, but it’s oke lah yaa, secara gak punya duit sebanyak itu brayy. Nah, jadi Windows ikut pula dalam persaingan pasar dunia virtualisasi sebagai competitornya VMware, Oracle, Vitualbox, Citrix, Parallels dan banyak lainnya broo.

Oke, langsung saja bray, untuk menghemat waktu wkwk mari kita install Hyper-V nya: Continue reading

How to solve problem “Server error [-3200] from 127.0.0.1:8000: SW1: unable to create generic ethernet NIO” in GNS3

Hey guys, I am back hahaha :D. In this momment i will share to you about something that  was make me so confused. Ok, lets move on to the article tutorial hahah 😀

If you got a problem about use GNS3 when you connect a something device to your real device with loopback adapter and you get error message like this “Server error [-3200] from 127.0.0.1:8000: SW1: unable to create generic ethernet NIO”. It can be remove with this solution :

  1. First, you can run command prompt with Administrator mode
  2. Continue reading

Macam-macam Protokol Routing

Assalamualaikum,

Sore sobat, sore hari gini enaknya pasti jalan-jalan keluar liat-liat pemandangan cari udara segar haha. Tapi apa daya sore hari gini saya malah belajar, yah tidak mengapa belajar itu kan baik. Oke, sore hari ini biar saya gak lupa sama itu macam-macam protokol routing akhirnya saya memustuskan buat dicatat di blog saya ini. Jadi begini, singkat cerita saya mau berterima kasih sama websitenya mbak yusniaalfisyahrin, karena berkat catatannyalah akhirnya saya mengerti juga tentang protokol routing dan perbedaannya. Langsung saja, ini ilmu yang saya dapat, silahkan disimak Continue reading